Vlada Velike Britanije na čelu sa Borisom Džonsonom će od kraljice zatražiti da suspenduje Parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao – i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje zakone koji bi mogli sprečiti premijera da „izvuče“ Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra, piše BBC.

To će značiti da će zastupnicima biti onemogućeno da donesu bilo kakvu odluku o blokiranju izlaska Britanije iz EU bez dogovora 31. oktobra, scenarija koji je u više navrata najavio Boris Džonson.

Poslanik u parlamentu, zastupnik Konzervativne partije Dominik Grajv nazvao je ovakav potez „neverovatnim činom“ i upozorio da bi parlament mogao da izglasa nepoverenje premijeru Džonsonu.

Ideja o suspenziji parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je kontroverzu, a kritičari su rekli da bi takav čin mogao da zaustavi demokratske procese koji su neophodni u celokupnoj situaciji oko Bregzita.

Politička urednica BBC-a Lora Kvinsberg ističe da je mali broj ministara u vladi znao za ovaj plan Borisa Džonsona i da će to neminovno izazvati raskol u vladi.

Ovakvi potezi se procenjuju i kao mogući poziv na nove parlamentarne izbore u Britaniji pre Bregziita ili u danima nakon 31. oktobra.

Britanska funta je naglo pala na vest da vlada želi da suspenduje Parlament kako bi sprečila poslanike da ometu Bregzit bez sporazuma sa EU.

Funta je pala na 1,2217 dolara sa oko 1,22300 koliki je bio kurs u utorak, što je znak da su ulagači zabrinuti zbog mogućnosti da Britanija 31. oktobra ispadne iz Evropske unije bez sporazuma o razlazu kojim bi se uredili budući odnosi.

Takozvani Bregzit bez sporazuma mogao bi da donese ponovno uvođenje pune granične kontrole i carine na trgovinu Velike Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.