Agencija Blumberg objavila je da se Džulijan Asanž sada nalazi u zatvoru „Belmarš“ u jugoistočnom delu Londona.

Uslovi u kojima sada boravi Džulijan Asanž, kako piše Blumberg, mogli da budu mnogo gori pošto je smešten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste „Gvantanamo“.

Zatvor „Belmarš“ u jugoistočnom delu Londona porede s ovim zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, pre svega zbog toga što su u britanskom „Gvantanamu“ smešteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu je kaznu služio, između ostalih Abu Katada koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza. Nakon što je njegov slučaj, posle hapšenja, obrađen pred sudom u britanskoj prestonici, Asanž je sproveden u „Belmarš“.

To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja.

Blumberg ocenjuje da bi odabir lokacije gde će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u „Belmaršu“ ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji. Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru „Vondsvort“.

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao „dikensovskim“, dok je sam Asanž rekao da je u vreme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru „imao vremena za razmišljanje“.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.