Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada tvrde da Rusija pokušava da ukrade informacije istraživača koji rade na vakcini protiv KOVID-19.

Te tri države su danas navele da hakerska grupa APT29, nazvana i „Kozi Ber“ (Cozy Bear), za koju se tvrdi da je deo ruske obaveštajne službe, napada akademske i farmaceutske istraživačke ustanove koje rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Obaveštajni zvaničnici smatraju da je cilj upornih napada na te ustanove koji se nastavljaju, krađa intelektualnog vlasništva, a ne ometanje istraživanja.

To je objavio britanski Nacionalni centar za kibernetičku bezbednost koji u tome saradjuje sa vlastima Sjedinjenih Država i Kanade.

Nije jasno da li su neke informacije zaista ukradene.

Hakersku grupu „Kozi Ber“ Vašington je identifikovao kao jednu od dve povezane s ruskom državom. One su upale u računarsku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta i ukrale e-poštu uoči predsedničkih izbora 2016. godine.

Vlasti SAD već mesec dana iznose slične optužbe Kine.

Direktor FBI, Kris Rej, rekao je prošle nedelje da „Kina radi na ugrožavanju američkih zdravstvenih ustanova, farmaceutskih kompanija i akademskih institucija koje istražuju KOVID-19“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-444-od-16-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.