Britanija pooštrava migracionu politiku: “Vratićemo sve koji su nezakonito ušli u zemlju”

0
(Beta/AP Photo/Frank Augstein, file)

(Beta) – Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel upozorila je danas da će London pooštriti svoju migracionu politiku zbog masovnog dolaska migranata preko Lamanša koje je optužila da “idu u kupovinu” u nekoliko zemalja tražeći azil.

Obraćajući se na godišnjem kongresu vladajuće Konzervativne stranke, ministarka je obećala da će naredne godine sprovesti najveću reformu sistema zahteva za azil, ali nije navela druge detalje.

“Ali, biću iskrena, za to će biti potrebno vreme”, rekla je Priti Patel i dodala da će ubrzati “operativni odgovor na ilegalnu imigraciju”.

Prema njenim rečima, vlasti će svake nedelje odmah vraćati osobe koje su nezakonito ušle. Patel je dodala da se raduje što će Bregzit omogućiti britanskoj vladi da “prvi put posle nekoliko decenija” odlučuje ko može da uđe i izađe iz zemlje.

Ministarka je optužila tražioce azila da putuje Evropom “kao u kupovinu” u potrazi za azilom da bi na kraju prešli Lamanš i na taj način “napunili džepove odvratnih kriminalnih grupa”.

Velika Britanija se suočava u poslednje vreme sa rekordnim pokušajima ulaska u zemlju iz Francuske preko kanala Lamanša. Obično se prevoze nesigurnim čamcima švercera.

Britanski mediji preneli su da London planira nekoliko opcija da bi obeshrabrio migrante da dolaze, među kojima je da će ih slati na britanske teritorije usred Atlantika ili smeštati na stari brodovima pretvorenim u migrantske centre.


Prema francuskim vlastima, ove godine je 6.200 migranata pokušalo da pređe Lamanš.