Britanija podigla nivo terorističke pretnje posle eksplozije u taksiju

0
Foto Beta/(Peter Byrne/PA via AP)

(Beta-AP) – Britanska vlada podigla je danas nivo terorističke pretnje na ozbiljan, što znači da postoji velika verovatnoća za napad, posle eksplozije u taksiju ispred liverpulske bolnice kada je stradala jedna osoba.

Šef policijskog odelenja za borbu protiv terorizma Ras Džekson rekao je danas da je jučerašnja eksplozija ispred Ženske bolnice u Liverpulu izazvana aktiviranjem eksplozivne naprave koju je u taksi vozilo uneo putnik.

Putnik je stradao u eksploziji i požaru koji je usledio, a vozač taksija je iskočio i zadobio povrede koje nisu opasne po život.

Policija istražuje motiv za incident i da li je još neko uključen.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je novinarima da je podignut nivo pretnje u kontekstu toga što se radi o drugom terorističkom napadu u mesec dana, bez davanja dodatnih detalja.

Tri muškarca su uhapšena juče na osnovu Zakona o terorizmu, a četvrti je uhapšen danas. Veruje se da su svi “saradnici” poginulog putnika, navela je policija.

Britanski premijer Boris Džonson danas treba da predsedava sastanku vladinog kriznog odbora COBRA, posvećen tom incidentu.