Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Džulijana Asanža u SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, prenosi Gardijan.

Iako je Patelova dala zeleno svetlo, iz tužilaštva je saopšteno da Asanž ima pravo žalbe na ovu odluku. Prema analitičarima, Asanžova odbrana će se fokusirati na osnove kao što su pravo na slobodu izražavanja i da li je zahtev za ekstradiciju politički motivisan.

Patel je razmatrala da li je američki zahtev za ekstradiciju ispunio preostale pravne testove, uključujući obećanje da ga neće pogubiti. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je rekao da „prema Zakonu o ekstradiciji iz 2003, državni sekretar mora da potpiše nalog za ekstradiciju ako nema osnova da se zabrani izdavanje naloga“.

„Zahtevi za ekstradiciju se šalju sekretaru unutrašnjih poslova tek kada sudija odluči da može da se sprovede nakon razmatranja različitih aspekata slučaja“, saopšteno je iz britanskog ministarstva.

„U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje Asanža bilo represivno, nepravedno ili zloupotreba postupka. Niti su otkrili da bi ekstradicija bila nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravično suđenje i slobodu izražavanja, i da će dok je u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i u vezi sa njegovim zdravljem“, navedeno je u saopštenju.

https://www.nstore.rs/product/citalacki-raj-godisnja-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika-2000-knjiga/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.