Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ogroman napredak ostvaruje ka postizanju sporazuma o Bregzitu sa EU i uporedio je svoju državu sa Hulkom.

„Kad sam došao na ovu funkciju svi su govorili da apsolutno nije moguća nikakva izmena sporazuma. Oni (vođe EU) su promenili mišljenje i kao što vidite vrlo dobar razgovor se vodi oko problema kako tretirati severnoirsku granicu. Ostvaruje se ogroman progres“, rekao je Džonson.

Džonson je poredio Veliku Britaniju sa superherojem Hulkom.

„Što je Hulk besniji to postaje jači i uvek se izvuče čak iako izgleda da je dobro vezan, to je slučaj sa ovom zemljom“, rekao je Džonson.

EU i Velika Britanija ne mogu da se slože oko toga kako izbeći ponovno uspostavljanje fizičke granice između Irske, države članice Unije, i britanske provincije Severne Irske posle Bregzita. London odbacuje bezbednosnu meru koja je uključena u sadašnjem sporazumu, takozvani bekstop, dok EU smatra da je to neophodno jer ne postoji druga verodostojna alternativa.

Bekstop predviđa da Britanija ostane u jedinstvenom carinskom tržištu sa EU ako bolje rešenje za bekstop ne bude nađeno posle isteka određenog prelaznog perioda.

„Biće mnogo posla do 17. oktobra“, rekao je Džonson, u osvrtu na poslednji samit EU pre izlaska Velike Britanije iz Unije predviđenog 31. oktobra.

„Ali ja ću ići na taj samit i dobiću sporazum, zaista imam nade. A ako ne dobijemo sporazum, e pa izaći ćemo 31. oktobra“, dodao je Džonson.

On je već odbacio da će tražiti tromesečno odlaganje Bregzita, na šta ga obavezuje prošlonedeljno glasanje u britanskom parlamentu kojim se sprečava izlazak iz EU bez sporazuma.

Džonson se sutra sastaje sa predsednikom Evropske komisiej Žan-Klod Junkerom i evropskim zvaničnikomzaduženim za Bregzit Mišelom Barnijeom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.