Oštra retorika između premijera Velike Britanije Borisa Džonsona i predstavnika Evropske zajednice u Briselu se nastavila pričom o trgovinskim sporazumima i „ucenama“, prenosi Gardijan.

Britanski premijer je na samitu G7 rekao da njegova zemlja neće isplatiti sumu novca koju je prethodni premijer dogovorio jer je tada bilo reči o sporazumnom izlasku iz Evropske unije, a današnja je realnost „tvrdi Bregzit“.

Iz Brisela su na to odreagovali vrlo oštro, rekavši da će svi pregovori o trgovinskim sporazumima biti prekinuti, dok Velika Britanija ne isplati ono što duguje.

Naime, kada je Tereza Mej pregovarala o izlasku VB iz Unije po što povoljniji uslovima, ona je dogovorila aranžman po kojem bi Britanci Briselu morali da isplate 39 milijardi funti.

Međutim, ukoliko bi zaista propali pregovori o trgovinskim sporazumima, čitav trud koji je uložila prethodna administracija da olakša prelazni period nakon izlaska iz EU, bio bi „bačen u vodu“.

Ta se situacija dodatno komplikuje kada se zna da nikakvog sporazuma između Birtanije i EU neće biti. Britancima je zbog toga neophodno da naprave određene trgovinske dogovore kako ne bi bili u potpunosti blokirani.

Od određenih članica Evropske unije, a pre svih od Francuske, očekuje se da pred Britance postave nove zahteve u vezi sa trgovinom, a britanski magazin piše da bi „prvi na tapetu“ mogao da bude ribolov i trgovina ribom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.