Brisel, Berlin, London, papa Franja: Bajden dobija čestitke iz čitavog sveta, svi govore o “novoj nadi”

0

(Beta) – Lideri EU, Nemačke, Velike Britanije i Kanade i poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozdravili su današnje stupanje na dužnost novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Papa Franja je rekao da je molitve usmerio ka Bajdenovim naporima za ostvarivanje pomirenja u SAD i medju narodima sveta, prenosi Glas Amerike.

Naveo je da se nada da će Bajden raditi na uspostavljanju društva koje će karakterisati, kako je rekao, istinska pravda, slobode, poštovanje prava i dostojanstva svake osobe, “posebno siromašnih, ranjivih i onih čiji se glas ne čuje”.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da jedva čeka da počne saradnju sa novim američkim predsednikom, “u jačanju patnerstva dve zemlje, borbi protiv klimatskih promena, oporavku od pandemije i jačanju transatlantske bezbedbosti”.

Nemački predsednik Franc Valter Štajnmajer kazao je da je danas dobar dan za demokratiju.

“Američka demokratija se suočavala sa brojnim izazovima i uspela je da ih prevazidje. Uprkos pokušajima urušavanja američkih institucija, izbornih zvaničnika i guvernera, Kongresa, oni su dokazali svoju snagu”, naveo je Štajnmajer.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je Bajdenu stupanje na funkciju, navodeći da će s njim saradjivati u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promena.

Nekoliko sati pre nego što je Bajden položio zakletvu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je pred Evropskim parlamentom u Briselu da današnja ceremonija inauguracije u Vašingtonu predstavlja potvrdu otpornosti američke demokratije.

“Nakon četiri duge godine (za vreme predsednika SAD Donalda Trampa), Evropa u Beloj kući ponovo ima prijatelja. SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocenom savezu”, rekla je Fon der Lajen.

Bajden, 46. predsednik SAD, i nova potpredsednica SAD Kamala Haris danas su preuzeli dužnost polaganjem zakletve na ceremoniji inauguracije u Vašingtonu.