“Brine poslednja akcija kosovske policije”: Ministri EU danas o sukobima na severu KiM i Zapadnom Balkanu

0
(Beta/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

(Beta) – Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) će danas u Luksemburgu razgovarati o odnosima sa Zapadnim Balkanom, u svetlu susreta predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela s vođama iz regiona u UN, a “razmotriće i prilike na severu Kosova”, navodi se u pripremnom dokumentu zasedanja.

Prema izvorima Saveta ministara EU u Briselu, Borel bi trebalo da sažeto izvesti ministre inostranih poslova Unije o stanju na Zapadnom Balkanu i porukama koje je dobio od lidera tog regiona, uključujući i nedavni samit EU-Zapadni Balkan u Sloveniji.

U Evropskoj uniji je, po rečima evropskih diplomatskih izvora, ozbiljnu zabrinutost izazvala i poslednja akcija kosovske policije i sukob sa srpskim civilima na severu, tako da je visoki predstavnik Borel izjavio da “nasilni incidenti na severu Kosova odmah moraju prestati… jer su neprihvatljivi, jednostrani i neusaglašeni potezi koji ugrožavaju stabilnost”.

Borel je u Njujorku dobio potvrdu od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena a stav EU da se svi sporovi moraju rešavati kroz dijalog Beograd-Priština, kao i da SAD podržavaju proširivanje EU na Zapadni Balkan.