Bregzit odložen za 31. oktobar: Makron zadovoljan, Tramp žali Britance

1

Lideri Evropske unije i Velike Britanije odobrili su na vanrednom samitu u Briselu da se izlazak Britanije iz EU odloži do 31. oktobra. To je potvrdio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

“To znači još šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje”, rekao je Tusk.

Dogovor je postignut posle pet sati razgovora na vanrednom samitu o Bregzitu u Briselu.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je ranije odlaganje do 30. juna navodeći da bi istupanje možda moglo i ranije da se dogodi, u nadi da to bude do 23. maja, kada su zakazani izbori za Evropski parlament.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Bregzita i ocenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

“Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti jer je u pitanju ključni datum, pre uspostavljanja nove Evropske komisije”, rekao je Makron posle vanrednog samita lidera EU na kojem je odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva.

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je jutros žaljenje zbog toga što je Evropska unija stroga prema Velikoj Britaniji i Bregzitu.

“Šteta što je EU toliko stroga prema Velikoj Britaniji i Bregzitu”, tvitovao je Tramp posle usvojenog dogovora na samitu Unije u Briselu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.