Bregzit je „promenio pravila igre“ u pogledu ujedinjenja Irske, rekla je danas liderka irske nacionalističke partije Šin Fejn, Meri Lu Mekdonald, i ocenila da bi referendum o tome u Irskoj mogao da se održi u roku od tri godine.

„To nije jednostavna stvar. To (Bregzit) je promenilo pravila igre“, rekla je Mekdonald za britanski list Tajms, i dodala da da Irska treba da „počne pripremu“ takvog referenduma, a da „i London treba da se spremi“.

Šin Fejn, koji je pobedio na izborima održanim 8. februara, zalaže se za ujedinjenje Republike Irske i britanske Severne Irske, koje su razdvojene otkako je Irska izborila nezavisnost 1921. godine.

Ta podela je u Severnoj Irskoj dovela do trodecenijskog krvoprolića u drugoj polovini 20. veka, zvanog „Nemiri“, između nacionalista i republikanaca s jedne i protestanstskih lojalista s druge strane. U Nemirima je ubijeno oko 3.500 ljudi. 

Pitanje irskog ujedinjenja se vratilo u fokus zahvaljujući Bregzitu, kom se protivi većina stanovnika Severne Irske. Pridruživanje Irskoj, članici EU, pokazalo se kao zavodljiva ideja.

„Ako pogledate sever, većinu više ne čine lojalisti. Točak se okrenuo, nastupila je smena generacija. O ujedinjenju Irske se sada razgovara širom ostrva kao nikada pre za mog života“, rekla je Mekdonald. Prema njoj, Bregzit je samo „ubrzao priču“.

Meri Lu Mekdonald je učinila mnogo za uvodjenje Šin Fejna u politički mejnstrim, nakon što je ta stranka dugo bila smatrana za politički ogranak Irske republikanske armije (IRA).

Stranka je na nedavnim izborima dobila 24,5 odsto glasova.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.