Brazilski predsednik Žair Bolsonaro optužio je grupe za zaštitu životne sredine da su podmetnule požare u Amazonu, prenosi Gardijan.

Bolsonaro je reagovao u trenutku kada su društvene mreže eksplodirale od optužbi na njegov račun da nije ništa uradio kako bi zaštitio najveću prašumu na svetu i da već više od dve nedelje prikriva da tamo besne požari čiji dim može da se snimi NASA satelitom iz svemira.Velika serija požara u nekoliko amazonski država ovog meseca dogodila se nakon izveštaja o tome da će farmerima biti dozvoljeno da očiste zemlju za nove useve i rančeve sa stokom jer je nova brazilska vlada želela da otvori region za ekonomske aktivnosti.

Brazil je do sada zahvatilo preko 72.000 požara ove godine, što je za 84 procenata više u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja. Više od polovine njih bilo je uAmazonu. Tokom jula se dogodilo veliko krčenje šuma, pole čega su u avgustu usledili ogromni požari. Lokalni mediji javljaju da su poljoprivrednici u nekim regionima organizovali „požarne dane“, kako bi iskoristili propuste vlasti.

Otkako je Bolsonero preuzeo vlast, agencija za zaštitu životne sredine izricala je manje kazne, a ministri su jasno stavili do znanja da sa simpatijama gledaju na planove farmera. Šef brazilske svemirske agencije otpušten je prošlog meseca nakon što je osporio zvanične podatke o krčenju šuma koje je snimio satelit.

Zbog pomenutih krčenja i osude međunarodne zajednice, Norveška i Nemačka zaustavile su donacije brazilskom fondu za Amazon, koji podržava mnoge nevladine organizacijekoje se bave zaštitom životne sredine i vladine agenije. Takođe, bilo je poziva da Evropa blokira trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim nacijama. Bolsonaro tvrdi da su nevladine organizacije za zaštitu životne sredine pokrenule požar kako bi osramotile njegovu vladu. On tvrdi da su nevladine organizacije mogle da pokrenu požare „jer su izgubile novac“. „Namera? Da izazovu probleme Brazilu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.