Brazil prestao da objavljuje broj preminulih: ” Autoritaran, bezosećajan i neljudski pokušaj prikrivanja umrlih… Svedoci smo tragedije”

0
Foto: Profimedia

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su u subotu vladu Žaira Bolsonara da “prikriva” stvaran broj preminulih od koronavirusa pošto je zvaničnik ministarstva zdravlja izrazio sumnju u zvanične podatke.

“Autoritaran, bezosećajan i neljudski pokušaj prikrivanja preminulih od kovida-19 koji se protivi etici neće uspeti”, navelo je Nacionalno veće ministara zdravlja, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan ranije ministarstvo je prestalo da objavljuje ukupan broj umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 sata. Istog dana je zatvorena i web stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovo se pojavila na internetu u subotu, ali samo s podacima u protekla 24 sata, bez regionalnih i ranijih podataka. To se događa nakon što je nekoliko dana zaredom evidentirano po više od hiljadu mrtvih.

“Sa zdravstvenog gledišta, svedoci smo tragedije (…) Neinformisati znači da je država štetnija od virusa”, upozorio je u razgovoru koji je u subotu objavljen na društvenim mrežama Bolsonarov bivši ministar zdravlja Luiz Enrike Mandeta koji je smenjen u aprilu pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade, prenosi Jutarnji list.

U petak je privremeni državni sekretar za nauku, tehnologiju i strateško ulaganje Karlos Vizard rekao za list Globo da se zvanični podaci umanjuju zbog “izmišljenih i manipulisanih” brojeva.

Regionalne vlasti su odgovorile da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale “vrednom prezira”.

Vizard, koji nema iskustva u zdravstvu, kritikovao je rezultate Mandete koji je lekar.

“Kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom govorili su da ne treba odmah ići u bolnicu kako bi se sprečilo okupljanje ljudi. Oni kod kojih je bolest uznapredovala, morali su kod lekara. Nažalost, slušajući takve instrukcije, izgubili smo hiljade Brazilaca”, rekao je.

Dodao je da se danas ministarstvo zdravlja zauzima za “rano lečenje” grupom lekova među kojima je hidroksiklorokin, koji je podelio međunarodnu naučnu zajednicu.

Brazil ima više od 600.000 obolelih od kovida-19 i 35.000 umrlih.