Predsednik Brazila Žair Bolsonaro, desničar i samoproglašeni homofob, optužen je za podsticanje mržnje prema LGBT zajednici nakon što je izjavio da ova južnoamerička zemlja ne sme da postane “raj za gej turiste”.

“Ako želite da dođete ovde i imate seks sa ženom, samo napred”, navodno je rekao Bolsonaro novinarima, piše Gardijan. “Ali ne smemo da dozvolimo da ovo mesto postane poznato kao raj za gej turiste. Brazil ne može da bude zemlja gej sveta, gej turizma. Mi imamo porodice.”

Komentari su odmah izazvali reakciju javnosti, a naročito LGBT zajednice.

“Ovo je nacionalna sramota”, rekao je David Miranda, kongresmen levice i LGBT aktivista. On je istakao da je Bolsonaro stavio metu na leđa svim pripadnicima LGBT zajednice, ali i da je podršao seksualnu eksploataciju brazilskih žena.

Drugi LGBT aktivista istakao je da je Bolsonaro dao zeleno svetlo za već uznemirujuće učestalo nasilje usmereno protiv LGBT zajednice, naročito pošto je sugerisao da su samo heteroseksualne porodice legitimne.

LGBT zajednica i aktivisti strahuju da je Bolsonarova pobeda na izborima zapravo bila legitimacija novog talasa homofobije i nasilja.

Bolsonaro je jednom prilikom i sam rekao: “Da, ja sam homofob i ponosan sam na to.”

On je u intervjuu 2013. godine rekao da “homoseksualni fundamentalisti” ispiraju mozak heteroseksualnoj deci kako bi ih “preobratili u gejeve i lezbejke koji će ih seksualno zadovoljavati u budućnosti”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.