Brazil hoće da proizvodi i rusku vakcinu: Deo stručnjaka zabrinut zbog toga što nije testirana

0

Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruske vakcine za kovid-19 uprkos tome što za nju nisu sprovedena masovna testiranja, ali za sad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.

Saopštenje paranskog Tehnološkog instituta “Tecpar” iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u potreban kapacitet tog instituta za proizvodnju velikih količina nove vakcine, prenosi Hina pisanje Rojtersa.

Paranska vlada kazala je da će se guverner Ratinjo Junior sastati s ruskim ambasadorom u Brazilu kako bi razgovarali o uslovima sporazuma.

S najvećim brojem obolelih od koronavirusa izvan Sjedinjenih Država, Brazil je postao centar za masovna klinička testiranja potencijalne vakcine.

Brazilski zvaničnici su obećali da će u roku od godinu dana početi da proizvode britanske i kineske vakcine, ali stručnjaci upozoravaju da će za to možda biti potrebno i dvostruko duže vreme.

Odluka Moskve u utorak da odobri svoju vakcinu pre završenih kliničkih testiranja izazvala je zabrinutost dela stručnjaka. Uspešnim se dosad pokazalo tek oko deset posto kliničkih ispitivanja.

Moskva je u utorak pozdravila svoj proboj, nakon manje od dva meseca provođenja testiranja na ljudima, kao dokaz ruske naučne nadmoći.