Brazil gori, Bolsonaro se češlja: SZO proglasio tu zemlju novim epicentrom pandemije

0

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje da je “novi epicentar” pandemije koronavirusa postala Južna Amerika i ističe da je Brazil najteže pogođen širenjem virusa, prenosi Jutarnji list.

“Stanje u Južnoj Americi se naglo pogoršava iz dana u dan”, rekao je direktor SZO odeljanja za vanredne situacije Majkl Rajan i dodao da je “Južna Amerika na neki način postala novi epicentar bolesti”.

“Vidimo da se broj slučajeva zaraze povećava u brojnim državama Južne Amerike (…), ali je u ovom je trenutku pandemijom svakako najpogođeniji Brazil”, rekao je Rajan.

Brazil je treća zemlja u svetu po broju zaraženih koronavirusom – iza SAD i Rusije – sa više o 330.000 inficiranih, a šesta po broju smrtnih slučajeva, sa više od 21.000 preminulih. Samo juče je od posledica koronavirusa preminula 1.001 osoba.

Međutim, brazilski predsednik Žair Bolsonaro koronavirus upoređuje sa “slabijim gripom” i zalaže se za dodatno ublažavanje mera.

“Nezaposlenost, glad i beda biće budućnost onih koji podržavaju tiraniju totalne izolacije”, napisao je nedavno Bolsonaro ne Tviteru.

Takođe, brazilski predsednik je proširio je upotrebu hlorokina, leka protiv malarije, za lečenje pacijenata sa blažim simptomima koronavirusa, iako postoji niz studija koji upozorava na rizik od lečenja koronavirusa hlorokinom, a u samo mesec dana čak ministra zdravlja napustila su funkciju usled neslaganja sa Bolsonarom.

Peru se, takođe, bori da suzbije širenje virusa, iako je bila prava latinoamerička država koja je uvela mere ograničenja kretanja zbog pandemije koronavirusa. Virus se posebno širi na pijacama i u bankama koje su ostale otvorene.

Peruanski predsednik Martin Viskara je produžio mere ograničenja i obvezne mere socijalne distance do 30. juna.

U Peru je od posledica koronavirusa preminulo više od 3.100 stanovnika, a prijavljeno je više od 110.000 zaraženih.