Ubijeni polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una, Kim Džong Nam, bio je doušnik američke CIA-e, piše Volstrit žurnal, pozivajući se na svoje izvore.

Navodi se da je očigledno postojala „veza“ između američke obaveštajne službe i Nama, ali da detalji tog odnosa i dalje nisu otkriveni, prenosi Gardijan.

Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat Kim Džong Una, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Severne Koreje prenosi Rojters.

Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za Volstrit žurnal smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.

Rojters dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA-e pominje i u knjizi novinarke „Vašington posta“ Ane Fajfild „Veliki naslednik“, koja će danas biti objavljena.

Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singaporu i Maleziji.

Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obaveštajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.

Taj novac je Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obaveštajni rad, a moguće je da potiče iz kazina, navodi Fajfildova. Kim Džong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine.

Za njegovo ubistvo optužene su dve žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom „VX“ na medjunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako navodi WSJ, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA-e, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.