Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, da za taj dan može da izdvoji tri problema – rodno zasnovano nasilje, akušersko nasilje i položaj žena na selu.

„Položaj i žena i muškaraca zavisi od stanja zdravlja, pristupa zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanja i socijalno-ekonomskog položaja“, rekla je Janković za Radio-televiziju Srbije.

Poverenica je ukazala da postoji inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kako bi žrtva bila obaveštena kada osuđenik koji je počinio nasilje bude pušten na slobodu i dodala da je potrebno kažnjavanje i širenje eksplicitnih sadržaja u digitalnom svetu, prenosi Danas.

Govoreći o akušerskom nasilju, Janković je istakla da je njen kabinet pre dva meseca uputio preporuku mera klinikama i Ministarstvu zdravlja da se stvore bolji uslovi za humani i nedragirajući položaj žena tokom trudnoće i porođaja i da medicinsko osoblje mora imati obuku i iz ljudskih prava kako porođaj ne bi postao traumatično i potresno iskustvo za žene i razlog odustajanja od drugog deteta.

Kako je rekla, žene na selu u težem položaju nego žene u gradu, da im nedostaju brojne usluge – od javnog saobraćaja do pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.