Bramerc o muralu Mladiću u Beogradu: “Negiranje genocida i slavljenje zločinca”

1
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Glavni tužilac suda Serž Bramerc osudio je danas pred Savetom bezbednosti UN, “negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca”, navodeći kao primer “mural Ratka Mladića” u Beogradu.

“To bi trebalo da bude nezamislivo. Kako toliko mnogo ljudi može Mladića i dalje videti kao heroja srpskog naroda nakon što je pred sudom osuđen na doživotni zatvor na osnovu ogromnog dokaznog materijala o njegovim zločinima”, upitao je Bramerc.

Međunarodni sud u Hagu je generala Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-95.

Mladićev mural u Beogradu “danas, posle više od 25 godina, pokazuje da još ima onih koji negiraju, relativizuju i umanjuju genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine kao sudski utvrđene činjenice”, naglasio je Bramerc.

Istovremeno, glavni tužilac je osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad Srbima u BiH.

“Kakvu poruku šalje Vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima”, istakao je Bramerc.

On je upitao i “kako bošnjački političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivični progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim”.

“Neki kažu da su istina i pravda izvor sukoba u društvu. Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i bezbednosti”, podvukao je Bramerc.

Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je naglasio važnost saradnje haškog tužilaštva sa tužiocima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Precizirao je da su tužiocima za ratne zločine u Srbiji, na njihov zahtev, ustupljene “dve važne istrage protiv osumnjičenih visokog ranga”, kao i dokazi u dva predmeta protiv osumnjičenih “srednjeg”, koji su preuzeti od Bosne i Hercegovine.

Tužiocima u Crnoj Gori iz Haga su po Bramercovim rečima dostavljeni predmeti o “15 osumnjičenih”, od kojih se mnogi sumnjiče za seksualno nasilje, uključujući silovanje, “seksualno porobljavanje, nasilnu prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorišćavanja”.

1 KOMENTAR

  1. Тај Брамерц да има иоле образа не би смео да се појави од срамоте нигде после ослобађајуће пресуде свих за етничко чишћење и ратне злочине у Олуји. Он није прстом мрднуо на то што нико није осуђен и што за сузе српских жртава нема правде. Срам га било!

Comments are closed.