Bramerc: “Mladić spada među najozloglašenije zločince u modernoj istoriji”

0

(Beta) – Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc je rekao da je posle današnje pravosnažne osuđujuće presude generalu Ratku Mladiću “vreme da se prihvati istina”.

“Mladić spada u najozloglašenije ratne zločince u modernoj istoriji. On je namerno upotrebio svoju vojnu komandu da napada, ubija, muči, siluje i progoni nevine civile iz nijednog drugog razloga do njihove nacionalnosti i vere”, ocenio je Bramerc u pisanoj izjavi objavljenoj na internet stranici suda.

Glavni tužilac je podvukao da je Mladić “podjario etničku mržnju i lagao one koje je tvrdio da brani kako bi opravdao svoje zločine”.

“Pošto mu je data moć da odlučuje o životu i smrti hiljada nedužnih muškaraca i dečaka u Srebrenici, on je naredio njihovu potpunu eliminaciju i počinio je genocid”, naglasio je Bramerc.

Mladića bi, po glavnom tužiocu, stoga “trebalo da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i u celom svetu”.

“Njegovo ime bi trebalo uvrsiti na spisak najpokvarenijih i najvarvarskijih ličnosti u istoriji”, izjavio je Bramerc.

On je naglasio da “ovo nije presuda protiv srpskog naroda, kojim su Mladić i njegove pristalice decenijama manipulisali”.

“Mladićeva krivica je njegova i samo njegova”, istakao je Bramerc.

Današnja presuda, po glavnom tužiocu, trebalo bi da sve podseti i da se pravda u mnogim slučajevima tek mora dostići.

“Širom bivše Jugoslavije, predstoji da se sprovede istraga i da se procesuiraju hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Nacionalni tužioci i sudije sada imaju odgovornost da nastave taj rad”, izjavio je Bramerc, obećavajući im podršku.

On je poručio da “zajedno možemo obezbediti da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji mogu da vide one koji su im učinili zlo kako odgovoaraju za svoje zločine”.

Bramerc je posebno zahvalio žrtvama i svedocima koji su dali iskaze pred haškim sudom.

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića na doživotni zatvor zbog “genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95”.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je, većinom glasova, Mladića (78) pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata – “genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95”.