Braća Kličko o Zelenskom: Vitalij kaže da je glasao za Porošenka, Vladimir je svoj izbor zadržao za sebe

Posle predsedničkih izbora u Ukrajini na kojima je pobedio komičar Zelenski, bokserski šampioni Vitalij i Vladimir Kličko su za Dojče vele govorili o novom predsedniku i onome šta očekuje njihovu zemlju u busućnosti.

Na pitanje za koga je glasao, Vladimir Kličko kaže: „To šta sam uradio na glasačkom mestu je moje lično mišljenje koje želim da zadržim za sebe“.

On je mogao da izbegne taj odgovor, za razliku od njegovog brata koji ulaskom u politiku sebe lišio tog luksuza. Ipak, pokušao je.

„Bez obzira na to ko je predsednik Ukrajine, glavna stvar za mene, za Vladimira i milione Ukrajinaca je kojim razvojnim putem će Ukrajina ići. Da li će se udaljiti od kursa evropskih integracija, demokratskih promena i reformi, koji je izabrala? Za svakog Ukrajinca je mnogo važnije da se ni u kom slučaju ne skrene sa puta koji je izabran 2013. godine. Pritom ne smemo zaboraviti da su mnogi Ukrajinci tu odluku o budućnosti Ukrajine, na protestima na Majdanu i prilikom odbrane zemlje, na istoku Ukrajine, platili onim najvrednijim – svojim životom“, rekao je Vitalij Kličko.

Usledilo je pitanje: Ali za koga ste Vi glasali?

„Ne krijem to da sam glasao za Porošenka. Njega mogu bolje da razumem. Znam šta od njega mogu da očekujem. Porošenko je veoma efikasan političar i što se tiče međunarodne politike. Uostalom, njemu je pošlo za rukom da okupi međunarodnu koaliciju za podršku Ukrajini. Zbog te činjenice Ukrajina je sačuvala svoju nezavisnost. Zelenski još nije ni predstavio svoj program. Pa mi ne biramo ličnost, već politiku za budućnost. Svaki Ukrajinac bi prevenstveno želeo da zna šta može da očekuje u budućnosti. Svi žele evropske životne standarde“, kaže Vitalij Kličko.

Na pitanje da li ih plaši to što će predsednik biti čovek bez političkog iskustva, Vladimir Kličko kaže: „Mnoge paralele mogu da se povuku. U istoriji Sjedinjenih Američkih Država je recimo predsednik bio bivši glumac, Ronald Regan.“

Vitalij Kličko je na to dodao da je on dva puta bio senator, pre nego što je postao predsednik SAD.

Vladimir Kličko se dalje nadoezao: „Tačno. I Arnold Švarceneger dolazi iz sveta sporta, kao ti: bivši bokser koji je postao gradonačelnik. Dakle, šta sad imamo sa Zelenskim? Imamo predsednika koji je nekada bio zabavljač. Mislim da ćemo uskoro videti u kakvoj smo situaciji. I za pet godina ćemo videti koliko je mnogo obećano i da li su ta obećanja ispunjena.“

Oni su govorili o pričama da Zelenski nije samostalna figura, te da ga je finanasirao poznati ukrajinski oligarh Igor Kolomojskij, koji se nedavno preselio u Izrael.

Vitalij Kličko kaže da ne može te navode ni da demantuje, ni da potvrdi.

„Svi o tome govore, postoje određeni indirektni dokazi: televizisjki kanal 1+1 (čiji je većinski vlasnik Kolomojskij) je višegodišnji medijski partner Zelenskog. To nikome nije tajna. Sve serije Zelenskove producentske kompanije Kvartal 95, emituju se na tom kanalu. Zelenski je često bio viđen u društvu Igora Kolomojskog, dolazio mu je na rođendan, to se moglo videti na televiziji. Sve to su indirektni dokazi. U tom slučaju ja nisam prava osoba koje nešto može da tvrdi ili opovrgne. Sve to su činjenice koje su javnosti dobro poznate“, rekao je Vitalij.

S druge strane, nametnulo se i pitanje da li će i drugi brat Kličko da uđe u politiku/

„Očekivao sam da ćete me pitati da li planiram povratak sportu. To je zanimljiva tema. Na to pitanje uvek odgovaram: nikad ne reci nikad“, rekao je on.

A na direktno pitanje da li će ući u politiku odgovorio je u istom tonu: „Nikad ne reci nikad.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.