Božićne i novogodišnje mere: Razmišlja se ograničenju broja prisutnih na porodičnim okupljanjima

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta-AFP) – Nemački regioni zatražili su da se na 10 osoba ograniči broj prisutnih iz različitih porodica tokom Božića i Nove godine kako bi se izbeglo dalje širenje korona virusa.

Medjutim, deca mladja od 14 godina ne bi bila obuhvaćena tim ograničenjima, piše u predlozima o kojima će sutra biti reči na sastanku predstavnika regiona i nemačke vlade.

Predloženo je da ta ograničenja budu na snazi od 23. decembra do 1. januara, a da učesnici budu u karantinu pre i posle proslava.

Savezna vlada i pokrajine će takodje razgovarati sa verskim zajednicama o verskim službama za predstojeće praznike kako bi se smanjili kontakti, navodi se u predlogu i ističe da treba izbegavati verska okupljanja.

Regioni su takodje protiv potpune zabrane petardi i vatrometa oko 31. decembra, ali se u predlogu ističe da bi upotreba pirotehnike trebalo da bude zabranjena na trgovima i prometnim ulicama kako bi se izbeglo veće okupljanje, uz preporuku da se ljudi uzdrže od korišćenja tih sredstava.

O tim merama će biti reči na sutrašnjem sastanku sa kancelarkom Angelom Merkel koja će se potom obratiti na konferenciji za novinare.

U Nemačkoj je do juče registrovano 942.687 zaraženih korona virusom od kojih je 14.361 osoba umrla od posledica bolesti kovid-19.

Svetska zdravstvena organizacija je juče ocenila da je proslava Božića u uskom krugu, bez velikih porodičnih okupljanja, “najbolja opcija” u vreme pandemije.