Društvena mreža Tviter ugasila je 173.750 naloga za koje smatra da su povezani sa kineskom vladom i da su plasirali lažne informacije u njenu korist, a zvanični Peking je negirao optužbe i ocenio da bi ta kompanija trebalo da ugasi naloge koji kompromituju Kinu.

Američka kompanija je ugasila 23.750 naloga koji su objavljivali poruke u prilog vlade i još 150.000 naloga koji su retvitovali te poruke i na taj način još više širili njihov uticaj.

Nalozi su korišćeni za manipulaciju, plasiranjem poruka pretežno na kineskom jeziku, u kojima se hvali odgovor Kine na pandemiju koronavirusa i „lažnih priča“ u vezi pro-demokratskih protesta u Hongkongu, objavila je ta kompanija.

Sa naloga je „tvitovano“ i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbeglom u SAD Guo Venguiu, koji iz Njujorka vodi kampanju protiv kineskog predsednika i lidera Komunističke partije Si Đinpinga i njegove administracije.

Većina naloga nije imalo pratioce i nisu uspeli da privuku mnogo pažnje. Nalozi su ugašeni u skladu sa Tviterovim pravilima manipulacije, koja zabranjuju veštačko širenje i suzbijanje informacija.

Tviter i druge društvene mreže poput Fejsbuka i Jutjuba su zabranjeni u Kini.

Zvanični Peking je negirao optužbe.

„Nema baš nikakve naznake da se kineski odgovor na epidemiju može izjednačiti sa dezinformacijama“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je rekla da ne razume i ne zna razloge zbog kojih je Tviter ugasio naloge.

„Ako Tviter želi da napravi razliku, trebalo bi da ugasi one naloge sa kojih se organizovano i koordinisano napada i diskredituje Kina“, rekla je ona i dodala da je Kina „najveća žrtva lažnih informacija“.

Tviter je takođe ugasio više od 1.000 naloga povezanih sa ruskim veb sajtovima koji učestvuju u državnoj političkoj propagandi na ruskom jeziku, kao i 7.340 lažnih inaloga koji se koriste za „navijanje“ u korist vladajuće stranke u Turskoj.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.