“Bosnu i Hercegovinu održava još samo međunarodni faktor”: Dodik o “poništavanju” Dejtonskog sporazuma

0
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska “slobodarska ideja”, da njeno rukovodstvo ne želi bilo kakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

“Sve moje političke odluke usmerene su na Republiku Srpsku”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Dodao je da Republika Srpska ne prihvata da se “oduzimanjem nadležnosti i imovine Republike Srpske poništava Dejtonski sporazum”.

“Bosna i Hercegovina je ozbiljna nevolja, pogotovo za nas”, ocenio je on, navodeći da “BiH nema ideju opstanka i da je održava isključivo međunarodni faktor”.

Dodik je rekao da ne prihvata optužbe o rušenju Dejtonskog sporazuma, jer se, kako je istakao, RS i njeni predstavnici zalažu za poštovanje tog sporazuma i nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju.

Prema njegovim rečima, za poštovanje međunarodnog prava zalažu se Kina i Rusija, “što Republika Srpska podržava”.

On smatra da Srbi u BiH imaju šanse jedino “okupljeni oko Repubilike Srpske”, dodavši da je RS do sada uradila i više nego što je mogla u datim okolnostima i da je opstala juprkos svim teškoćama.

U Banjaluci je danas počelo obeležavanje 9. januara, Dana republike, a centralna manifestacija biće svečani defile, koji će se održati sutra na Trgu Krajine.