Sa rezultatom sedam na Boforovoj skali, vazduh u aerotunelu gura kolica brzinom od 60 km/h. Možda se njihov krov snažno njiše, ali kolica se ne pomeraju. To se ne dešava zato što je parkirna kočnica aktivirana ili zato što ih neko drži kako se ne bi pomerala. Sve se to dešava zahvaljujući novom sistemu električnih kolica za bebe kompanije Bosch. To je mnogo više od električnog pogona – to je sistem pomoći za kolica sa sveobuhvatnim rasponom karakteristika koje omogućuju udobnost i bezbednost: pored toga što nudi podršku pri guranju i funkciju automatske kočnice, sistem obuhvata i povezanost putem aplikacije na pametnom telefonu, funkciju alarma i raznovrsne savremene senzore. Ovaj novi sistem obeležava ulazak kompanije Bosch na novo tržište.

„Sistem električnih kolica objedinjuje praktična znanja i iskustva čitave kompanije. Primenili smo iste rigorozne standarde tehnologije i kvaliteta ovde isto kao i u automobilskom sektoru, uključujući testove u aerotunelu“, kaže dr Štefan Hartung, član upravnog odbora i predsednik poslovnog sektora Mobility Solutions. Varijabilni sistem kompanije Bosch jednako je dobar za kolica za jednu bebu, blizance ili dvoje dece. Švedski proizvođač kolica Emmaljunga predstaviće ga na tržištu početkom 2020. godine. Planira se saradnja i sa drugim proizvođačima. 

Fotografija: Bosch

Dva električna motora pomažu prilikom ubrzanja i kočenja Potražnja za električnom pomoći za kolica sve je veća. Prilikom kupovine kolica, njihova udobnost i bezbednost predstavljaju ključne kriterijume za devet od deset roditelja. To je rezultat reprezentativne ankete kojom je kompanija Bosch obuhvatila žene i muškarce koji imaju decu starosti od 0 do 4 godine, kao I roditelje koji očekuju prinovu. „Bosch želi da njegova rešenja za mobilnost ponude pomoć čak i pre nego što dete počne da hoda, uvodeći pametnu mobilnost u sve oblasti života“, kaže Hartung. Pogonska jedinica sistema sastoji se od dva tiha električna motora na zadnjoj osovini zajedno sa Bluetooth modulom i sistemom pametnih senzora. Senzori, koje takođe koriste i pametni telefoni, mere stvari poput brzine i ubrzanja kolica, istovremeno procenjujući površinu puta po kome se kreću. Koristeći algoritme oni u deliću sekunde mogu da  izračunaju šta mama ili tata žele sledeće da urade. Na uzbrdici motori automatski pomažu pri guranju kolica, isto kao i kod električnog bicikla. Na nizbrdici pomažu pri kočenju. Ukoliko roditelji puste kolica, kočnica motora sprečava da se ona pokreću bez nadzora, a elektromehanička brava pokreće parkirnu kočnicu. U skladu sa tipičnim pristupom kompanije Bosch koji kombinuje najviše tehničke standarde sa funkcionisanjem prilagođenim korisniku, sistem električnih kolica ne zahteva dodatne prekidače ili tastere na ručki kojom se kolica guraju. Električna pomoć ne samo da poboljšava udobnost i bezbednost, već I ergonomiju kolica.

Testiranja korisnika kompanije Bosch pokazala su da sistem električnih kolica može znatno da poboljša držanje roditelja jer je potrebno mnogo manje napora za guranje kolica uzbrdo, na neravnom terenu ili kada vetar duva u lice. Istovremeno, električni pogon koji sam koči primetno smanjuje pritisak na leđa kada se kolica kreću nizbrdo. Podrška koju sistem pruža pri upravljanju takođe omogućava velike prednosti kada se kolica guraju jednom rukom. Između ostalog, na taj način se lakše skreće. Osim toga, pogonski sistem pomaže da kolica održe pravac na putu sa bočnim kosinama. Konačno, roditelji često guraju kolica jednom rukom, recimo kada drže starije dete drugom rukom.

Fotografija: Bosch

Povezanost pametnih telefona putem Bluetootha Korisnici mogu da biraju između tri nivoa električne pomoći koristeći prateću aplikaciju za pametni telefon (dostupnu za Android i iOS). Aplikacija komunicira sa sistemom električnih kolica putem Bluetootha. Ona pokazuje i nivo napunjenosti odvojive baterije i na vreme upozorava korisnike da je energija na izmaku. Praktična, lagana litijum-jonska baterija od 18 volti koja se koristi za kolica smeštena je u pregradi koja može da se zaključa. To je ista baterija koja se koristi u standardnim Bosch električnim alatima kao što su bežični odvijači, što znači da se baterija u kolicima može koristiti i za druge uređaje i obrnuto, kad god je potrebna rezervna baterija. Vreme punjenja je oko dva i po sata, a kada je baterija puna, može se preći razdaljina od najviše 15 kilometara, u zavisnosti od nivoa potrebne pomoći i težine kolica.  Roditelji takođe mogu da napune svoje pametne telefone na USB priključku sistema. Aplikacija se može iskoristiti i za aktivaciju alarma, recimo kada roditelji ostave kolica ispred kafea. Ukoliko se uspostavi Bluetooth veza sa pametnim telefonom, oglasiće se upozorenje ukoliko neko pokuša da odgura kolica. Osim toga, alarm će se oglasiti iz zvučnika ugrađenog u kolica, a parkirna kočnica će se automatski uključiti. Ukoliko se baterija ipak isprazni dok se kolica kreću, ona se mogu i dalje koristiti kao normalna kolica – bez primetnog otpora motora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.