Borko Josifovski: Uzbunjivači sada mogu da uspeju

0
Foto: Igor Pavićević

U Srbiji je donet zakon o zaštiti uzbunjivača, a takav potez je na konferenciji “Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou” zaslužio pohvale jer u drugim zemljama takvi zakoni ne postoje, navode predstavnici vlasti.

Ipak, taj zakon nije donet slučajno, već zbog toga što su pre njegovog donošenja uzbunjivači bili veoma nezaštićeni i suočavali su se sa udarom na egzistenciju.

Jedan od ljudi koji je u Srbiji najzaslužniji za to što uzbunjivači sada dobijaju bolju zaštitu jeste Borko Josifovski.

Pre 15 godina, kao direktor Gradskog zavoda za hitnu pomoć Beograda, ukazivao je na saradnju medicinskih radnika i pogrebnika.

Dobio je otkaz i od tada ne može da se zaposli u struci, ali je njegov rad ostao zapažen. Josifovski ističe da je tada bio usamljen u svemu što je radio, ali da bi sada situacija mogla da bude drugačija.

“Ta privremena mera na osnovu koje sada uzbunjivač zadržava svoje radno mesto dok se ne utvrdi njegova eventualna krivica je dobra. Dakle, na poslodavcima je teret dokazivanja krivice”, objašnjava Josifovski.

Iz ministarstva pravde ističu da je važna i učinkovitost tih prijava koje uzbunjivači podnesu.

“Pokazalo se da uzbunjvanje postoji, da uzbunjivači dobijaju svoju zaštitu, da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu, ali svakako ono što je bitnije i što predstavlja drugi aspekt uzbunjivanja jeste šta se dešava sa prijavama koji uzbunjivači podnesu”, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.