Borisov: Bugarska spremna da razgovara sa Severnom Makedonijom

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Bugarski premijer Bojko Borisov je danas izjavio da je Bugarska spremna da nastavi razgovore sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja, nakon što je u EU sprečila usvajanje pregovračkog okvira za Skoplje.

“Da, spremni smo da produžimo razgovore. Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje”, rekao je Borisov, ističući da je potrebno da susedna zemlja ispuni obaveze iz Dogovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes (bgnesagency.com), Borisov je istakao da je održano više desetina sastanaka, uključujući i sa vicepremijerima Ekaterinom Zaharievom i Krasimirom Karakačanovom “u potrazi za kompromisom, kako Bugarska ne bi bila ta koja će kazati ‘Ne!’ za početak pregovora sada”.

“Bili smo izuzetno dobranamerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da nateraju Bugarsku da promeni stav”, rekao je bugarski premijer.

Borisov je podsetio da je Bugarska podržala prijem Severne Makdonije u NATO i istakao da ona najviše želi da njeni susedi iz Severne Makdonije i prijatelji s celog Zapadnog Balkana udju u EU.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je sinoć da je bugarski veto za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU “najveći poraz za EU i velika nepravda” ali i da se razgovori Skoplja i Sofije nastavljaju.

Zaev je istakao da treba dati šansu pregovorima u narednima danima i da još postoji mogućnost da se postigne dogovor za vreme nemačkog predsedavanja EU, do kraja godine.

On je rekao da se kontakti Sofije i Skoplja nastavljaju i da Borisov i on i ministri spoljnih poslova nastavljaju da traže rešnje.

Dodao je da i nemačko predsedništvo EU i Evropska komisija ulažu napore da Skoplje i Sofija reše sporna pitanja, koja smetaju Bugarskoj, ali da se ne pregovara o makedonskom nacionalnom identitetu i jeziku.

“Verujem da postoje šanse za uspeh i verujem da ćemo postići dogovor štiteći sve naše nacionalne interese”, istakao je Zaev.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500