Boris Milošević podržava predlog da Tesla bude na hrvatskim kovanicama: “Tesla spaja Srbe i Hrvate sa svetom…”

1
screenshot/N1

(Beta) – Potpredsednik Vlade Hrvatske, Boris Milošević iz Samostane demokratske srpske stranke (SDSS), rekao je danas da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama evra i naglasio da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja s celim svetom.

“Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvek veran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, bude na hrvatskoj evrokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske”, napisao je Milošević na Fejsbuku.

On je istakao da je ponosan što su “građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čoveka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrednost i praktičnu upotrebu u celom svetu”.

Milošević je podsetio da je po Teslinim upustvima 1895. izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za  naizmeničnu struju na Skradinskom buku na reci Krki, prva u Evropi i druga na svetu.

“Nudio je svoje savete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vreme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije”, naveo je Milošević.

On je istakao da su građani izborom Tesle na neki način vratili dug za vremena kad je bio nepravedno prećutkivan i izopšten. Milošević je podsetio da je trebalo 30 godina da se u Gospiću obnovi minirani spomenik Tesli. Takođe je naveo da su pre 15 godina tadašnji predsednici Hrvatske i Srbije, Stjepan Mesić i Boris Tadić, otvorili Memorijalni centar u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća.

“U tom trenutku, kao i za svog života, Nikola Tesla je bio tačka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti”, naglasio je Milošević.

On je zaključio da svi – Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i sveta, baštine Nikolu Teslu.

1 KOMENTAR

  1. Једини симбол препознатљивости Републике Хрватске је Слободан Милошевић. Да њега није било, не би било ни те државе, ни егзодуса Срба одатле. Стога се он, као лик, намеће као једии и прави избор за хрватску кованицу евра.

Comments are closed.