Boris Milošević ove godine ne ide u Knin, niti Tomo Medved u Grubore: “Tako je dogovoreno u Vladi Hrvatske”

0
screenshot/N1

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) izjavio je da ove godine neće ići na obeležavanje godišnjice akcije “Oluja” u Kninu.

“Ove godine neću ići na godišnjicu obeležavanja u Knin. Kroz dogovor u Vladi donesena je odluka. Lani je bila prva godina, hteli smo da pošaljemo jasne poruke i u tome smo uspeli. Ove godine ne ide cela Vlada. Nakon što sam otišao u Knin, bilo je pitanja je li to dobar potez. Tako će i ove godine biti pitanja i da sam išao i da ne idem, uvek će biti pitanja“, rekao je Milošević tokom posete Romskom memorijalnom centru u Uštici, povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome koji su stradali u Drugom svetskom ratu, prenosi N1 Zagreb.

Potpredsednik hrvatske vlade iz redova srpske zajednice rekao je i kako ne misli da je njegov izostanak sa obeležavanja godišnjice „Oluje“ korak unazad.

„Mislim da to nije korak unazad, da se od politike uključivosti i pomirenja neće odustati, uvek će se slati poruke kao na početku mandata. Moj neodlazak ne znači odustanak od te politike. Ne mislim da ta politika zavisi isključivo od mog odlaska u Knin”, rekao je Milošević.

Istakao je i da kako nije bilo uslovljavanja prošle godine, tako nije bilo uslovljavanja ni ove godine. “Sve se radi dogovorno”, rekao je Milošević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsetio je da je prošle godine bilo obeleženo 25 godina od akcije „Oluja“, i da ove godine nema potrebe da svi članovi hrvatske vlade prisustvuju ceremoniji u Kninu.

„Ove godine imamo 26. godišnjicu. Prisustvovaće veći deo članica i članova Vlade. Nastavljamo dostojanstveno da obeležavamo sve godišnjice. Pred nama je 30. godišnjica stradanja Vukovara. Niz je ove godine godišnjica, godišnjica koje nas podsećaju na 1991. godinu“, rekao je Medved, a preneo N1 Zagreb.

Hrvatski ministar potvrdio je i da i ove godne neće ići na obeležavanje zločina koji je počinjen nad Srbima u Gruborima.

“Ja sam prošle godine bio. Predsednik Vlade je prisustvovao na nekim drugim mestima. Prošle godine je bila 25. godišnjica. Godišnjice će se sve organizovati dostojanstveno i to je ono što je važno”, rekao je Medved.