„Britanski ministar zdravlja Met Henkok trebalo bi bude otpušten, jer je na vladinim sastancima lagao o koronavirusu, izjavio je danas bivši glavni savetnik premijera Borisa Džonsona Dominik Kamings.

„Mislim da bi državnog sekretara za zdravstvo (Henkoka), trebalo otpustiti najmanje zbog 15, 20 stvari, uključujući zbog toga što je lagao sve u više navrata“, rekao je Kamings pred parlamentarnim odborom, preneo je Rojters.

Kamings je optužio vladu da je izneverila britansku javnost tokom ranog odgovora na pandemiju koronavirusa, izvinjavajući se porodicama onih koji su nepotrebno preminuli.

On je takođe rekao da su službenici u broju 10 već sredinom marta shvatili da ne postoji strategija za bavljenje kovid-19.

„Ne postoji plan. U velikoj smo nevolji. Ubićemo hiljade ljudi. Mislim da smo apsolutno s***ani“, rekao je tadašnji visoki zvaničnik.

Opisao je strategiju u Vajtholu kao „film bez kontrole“.

Ispričao je kako je u januaru dobio uveravanja da pripreme za pandemiju idu sjajno. Smatra da je Zapad, zajedno s Velikom Britanijom, propustio da uoči upozorenja o pandemiji koronavirusa u januaru.

„Velika Britanija i druge zapadne zemlje nisu videle dim ni čule alarm u januaru, to je očito. Džonson je mislio da je to novi svinjski grip i mislio je da je to zastrašivanje, a propustio je i nekoliko važnih sastanaka“, rekao je Kamings.

On je dalje na upit parlamentaraca iz odbora rekao: „Naravno da sam mu rekao da to nije svinjski grip“.

„Istina je da su niz ministara, zvaničnika i savetnika poput mene bili katastrofalno ispod standarda koje javnost očekuje od vlade u krizi poput ove. Znate li šta su mislili zvaničnici na sastanku u Dauning Stritu? Ako premijer kaže ‘to je svinjski grip, ne brinite, Kris Viti (glavni epidemiolog) će mi uživo na televiziji ubrizgati koronavirus kako bi svi shvatili da se ne treba bojati’, onda nećemo dizati paniku“, posvedočio je Kamings, a prenosi „Jutarnji list„.

Rekao je i da je Džonson koronu zvao „kung flu“, što je igra rečima kung fu i „flu“ što znači grip.

Nakon što je napustio Džonsonov tim krajem prošle godine, Kamings je postao jedan od najglasnijih kritičara svog bivšeg šefa.

On je kritikovao to kako je premijer vodio svoj tim tokom ranih dana pandemije kovid-19 prošle godine, opisujući to katastrofalnim.

Komentar(1)

  1. Bobby
    26. мај 2021. 15:16

    Мислио сам да су "најсмешнији вирус" и "шопинг у Милану" били врхунац, али је сада очигледно да су Британци били на много вишем нивоу дилетантизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.