Boris Džonson u karantinu iako je već “preležao koronu”: “Oseća se veoma dobro…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Britanski premijer Boris Džonson koji se nalazi u karantinu nakon kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom, danas navodi da se oseća “veoma dobro” i da ima antitela zato što je u aprilu imao kovid-19.

Džonson je u izolaciji nakon što ga je kontaktirala zdravstvena služba zbog kontakta sa osobom testiranom pozitivno na koronavirusa, izjavio je u nedelju uveče neimenovani portparol Dauning strita.

Britanski premijer je na Tviteru napisao da “nema nijedan simptom” i da se dobro oseća. 

Džonson je u četvrtak imao sastanak sa grupom poslanika među kojima je bio i Li Anderson kome su se kasnije pojavili simptomi i testiran je pozitivno na koronavirus.

Britanski premijer je naveo da su svi na sastanku držali distancu, da se on oseća dobro, da je već imao kovid-19 i da ima antitela.

Džonson se u aprilu zarazio koronavirusom zbog čega je proveo nedelju dana u bolnici od toga tri dana na odeljenju intenzivne nege.

“Moramo da zaustavimo širenje bolesti i jedan od načina je da budemo 14 dana u karantinu kada nas kontaktira sistem za otkrivanje i praćenje slučajeva”, naveo je britanski premijer.

Sa gotovo 52.000 umrlih od koronavirusa, Velika Britanija je jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja pandemijom.

U Engleskoj su po drugi put uvedene mere izolacije koje traju do 2. decembra. 

Novi karantin u kojem je britanski premijer, došao je u lošem trenutku pošto su u toku pregovori Velike Britanije sa Evropskom unijom o budućim odnosima nakon Bregzita.

“Siguran sam da ako premijer treba da razgovara sa bilo kim u Evropi, može to da učini preko Zuma”, rekao je danas za Skaj njuz ministar zdravlja Mat Henkok, dodajući da je Džonson “u odličnoj formi”.