Boris Džonson se vratio na posao i poručio nestrpljivima: “Rizikujemo veliki ispad i gubitak ljudskih života…”

0
Beta - AP Photo/Frank Augstein)

Boris Džoson izjavio je da Velika Britanija okreće borbu protiv koronavirusa, ali da se još uvek suočava sa “maksimalnim rizikom” i da neće biti primorana da prevremeno otvori zemlju, piše Gardijan.

Govoreći jutros u Dauning stritu, prvi put posle oporavka od koronavirusa, premijer Velike Britanije uputio je oštro upozorenje kompanijama da obuzdaju nestrpljivost zbog ublažavanja mera.

On je zahavlio javnosti što se odrekla osnovnih sloboda i rekao da razume koliko je to bilo teško, posebno preduzećima, preduzetnicima i ugostiteljskom sektoru, kao i da ekonomija pati.

Džonson se obratio i onima koji žele da se zemlja otvori pre ili kasnije i rekao da bi to predstavljalo rizik od drugog talasa infekcija i “novog talasa smrti”.

“Mogu da vidim dugoročne posledice karantina jasno kao i svi, pa u potpunosti delim vešu nestrpljivost”, rekao je on.

Džonsom je rekao da bi prevremeno otvaranje zemlje značilo, ne samo novi talas bolesti i smrti, već i ekonomsku katastrofu.

“A mi ćemo biti primorani još jednom da udarimo kočnicu celoj zemlji i celoj ekonomiji i da ponovo uspostavimo ograničenja”, rekao je Džonson.

“Želim da se ova ekonimija kreće što je brže moguće, ali odbijam da odbacim sav trud i žrtvu Britanaca i rizikujem veliki ispad i ogroman gubitak života”, dodao je on.

Britanski premijer će se sastajati narednih dana sa ministrima i biti redovan domaćin jutarnjih sastanaka na kojima se dogovaraju sledeći koraci u borbi sa koronavirusom.