Boris Džonson: Lekari su se pripremali kako da saopšte moju smrt dok sam se borio s koronom, a vlada je imala rezervni plan

0
Foto; Beta - AP Photo/Frank Augstein

Britanski premijer Boris Džonson otkrio je da je vlada pripremila plan u slučaju njegove smrti dok mu se stanje pogoršavalo proteklog meseca, kada je završio na intenzivnoj nezi zbog Covida-19.

Džonson je u intervjuu za list “San” po povratku na posao, mesec dana nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, objasnio koliko su teški trenuci za njim, prenosi Hina. On je dodao da, dok se borio sa koronom, lekari su se pripremali kako bi saopštili javnosti da je premijer preminuo.

“Imali su strategiju kako da se nose u slučaju scenarija smrti Staljinovog tipa”, rekao je Džonson za “The Sun”.

“Bio je to težak trenutak”, dodao je on.

U izolaciji, 55-godišnji premijer bio je od kraja marta, ali početkom aprila je prebačen u londonsku bolnicu gde je bio podvrgnut lečenju kiseonikom, a tri noći proveo je na intenzivnoj nezi.

Nakon otpuštanja iz bolnice, saopšteno je iz nje da im je bilo drago da su se brinuli se za premijera, ali nisu iznosili detalje o težini njegove bolesti, osim da se lečio na intenzivnoj nezi.

Bio to jako težak trenutak, neću da poričem. Imali su strategiju da se izbore sa scenarijem tipa “Staljinova smrt”, naveo je Džonson.

“Nisam bio u sjajnom stanju i bio sam svestan da postoje planovi za vanredne situacije. Doktori su imali sve vrste scenarija šta ako nešto pođe po zlu. Dali su mi masku i dobijao sam ogromne količine kiseonika i dugo sam imao ono malo što viri iz nosa.”