Britanski vladajući konzervativci najavili su da će nastaviti da traže od parlamenta da podrži raspisivanje vanrednih izbora, ukoliko poslanici to ne učine.

Laburisti traže garancije da će Bregzit biti uz sporazum, prenosi B92.

„Tražićemo glasanje o izborima u ponedeljak. Ako laburisti ne podrže to glasanje, mi ćemo nastaviti da tražimo opšte izbore svaki put ponovo dok ih ne dobijemo“, rekao je ministar finansija Said Džavid, prenosi Rojters.

Premijer Boris Džonson želi da se izborima prekine zastoj procesa izlaske zemlje iz EU, dok glavna opoziciona Laburisticka stranka želi da se pre toga osigura da Bregzit bez sporazuma više neće biti opcija.

Portparolka laburista za unutrašnja pitanja Dajana Abot rekla je za BBC da njena partija neće glasati za izbore dok vlada ne „dokaže da će izlazak iz Unije biti uz dogovor, jer laburisti ne veruju Džonsonu“.

Premijer Džonson u četvrtak je zatražio održavanje vanrednih izbora i predložio datum za njihovo održavanje.

On je prvi put u javnosti priznao da ipak neće održati svoje obećanje da po svaku cenu Veliku Britaniju izvede iz EU do 31. oktobra.

U međuvremenu je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker održao govor u kojem je naveo da žali zbog toga što nije intervenisao za vreme kampanje uoči referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji, a da ga je da se ne meša savetovao Dejvid Kameron pošto EK nije naročito popularna u Britaniji, prenosi CNN.

„To je bila ogromna greška; trebalo je da se umešam, zato što niko nije opovrgao laži koje su Boris Džonson i ostali širili“, rekao je Junker.

Evropska unija nije donela odluku na koji rok bi odložila Bregzit, a naredni sastanak na nivou ambasadora je u ponedeljak, naveo je neimenovani evropski diplomata.

Predstavnici 27 zemalja članica EU-a nisu ni u sredu doneli odluku o produženju roka za Bregzit, iako su se saglasili da je to potrebno kako bi se prevladao zastoj koji je nastao oko izlaska Britanije iz Unije.

Komentar(1)

  1. Eto!
    26. октобар 2019. 13:25

    EU nije normalna. To se lepo otvore vrata i izmarsira Engleska, sa sve belotrepcem napolje, pa nek si vadi oci sama kako zna! Ovako ce da prodju k'o mi, sto umesto da smo se mi otcepili od ostalih odmah na pocetku o razisli u miru, ono lale-mile, ocemo ovo, necemo ono, mlatili plaznu slamu, pa ostali umlaceni!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.