Posle sinoćnjeg glasanja i prebrojavanja glasova, saopšteno je da je novi lider Konzervativne partije i budući premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Džonson je održao govor u kojem je istakao da je Džeremi Hant bio sjajan protivnik i zahvalio se Terezi Mej za posao koji je obavljala za svoju zemlju.

On je rekao da će biti mnogo ljudi koji će dovoditi u pitanje koliko je bila mudra odluka da on bude izabran za lidera torijevaca, ali da nijedna osoba niti politička stranka nemaju monopol na mudrost.

On je dodao da konzervativci imaju najbolje instinkte i najbolje umeju da te istinkte uravnoteže.

Ipak, stranka sada ima zadatak da pomiri dva sukobljena instinkta: da sarađuje sa drugima i instinkt za samoupravljanjem.

U trci za lidera torijevaca nadmetali su se Džonson i Džeremi Hant, a Džonson je sve vreme važio za snažnog favorita.

Rezultati izgledaju ovako:

Boris Džonson: 92,153

Džeremi Hant: 46,656

Saopšteno je da je registrovanih glasača bilo 159.320, izlaznost 87,4 odsto, a da je 509 glasačkih listića bilo nevažeće.

Džonson se, međutim, i pre nego što je formalno imenovan na čelo Konzervativne partije suočio sa ostavkama ministara koji su ga oštro kritikovali usled neslaganja sa njegovom politikom zagovaranja Bregzita bez sporazuma i koji su želeli da preduprede da ih Džonson razreši dužnosti.

Juče je ostavku podneo ministar Alen Dankan koji je nedavno oštro kritikovao Džonsona zato što nije stao u odbranu sera Kima Daroka, britanskog ambasadora u SAD koji se sukobio sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pošto su procurele diplomatske depeše u kojima je Darok kritikovao Trampovu administraciju.

Gardijan piše da je neposredno pred objavljivanje rezultata sada već bivšoj liderki torijevaca i premijerki Terezi Mej kabinet uručio poklon za odlazak – tašnu i nakit.

Predstavnici stranke su se zahvalili Terezi Mej za službu.

Džonsonu su juče kritike uputili i bivši premijeri Velike Britanije, među kojima su i Toni Bler i Džon Mejdžor. Oni su kritikovali Džonsonove namere da po svaku cene izvede Britaniju iz EU, čak i po cenu Bregzita bez dogovora, ističući da bi to bila izdaja s obzirom na to je Britancima na referendumu obećan drugačiji scenario, ali i da postoje tehnički uslovi da se na adekvatan način reši pitanje tzv. bekstopa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.