Borelj: “Zapadni Balkan i proces pristupanja su važni za EU”

1
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da današnjim sastankom sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke EU želi da ukaže koliko je za nju važan Zapadni Balkan i proces pristupanja.

“Imao sam sastanak sa njima pre nekoliko dana ovde u Briselu, a danas će sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom”, rekao je Borelj pred početak dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se odrćava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borelj je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

“Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Borelj je rekao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavestila da je “proces počeo, da će obavestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra”.

“Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO”, dodao je.

1 KOMENTAR

  1. Борељ је изгледа необавештен о стварном расположењу грађана Србије, када је реч о ЕУ. Због необавезујућих и неконкретних изјава њега и његових претходника, охладила су се наша очекивања. А у последње време г. Бореља смо упознали и као великог поборника рата. “Русију морамо да победимо”, поручује он, заборављајући да је његова улога да дипломатским средствима јача безбедност у ЕУ. А у оне који више верују рату него миру тешко је имати поверење.

Comments are closed.