Borelj: “Vreme je da se krene dalje u integraciji Zapadnog Balkana u EU”

0
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borell istakao je da je budućnost Zapadnog Balkana “jasno, unutar EU” i da Zapadni Balkan nije zadnje dvorište Unije već njen unutrašnji prostor.

Borelj je sinoć u blogu naslovljenom “Vreme da se krene napred u EU integraciji Zapadnog Balkana” povodom prošlonedeljnih poseta Severnoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, ukazao da su vodje tih zemalja jasno osudile rusku invaziju Ukrajine i pridružile se sankcijama EU protiv Rusije.

“Ujedinjeni smo u naporima da zaustavimo rat i pomognemo ukrajinskom narodu. Ja sam čvrsto istakao posvećenost EU da još više podrži Zapadni Balkan i da krene dalje u budućnosti regiona u Evropskoj uniji”, napisao je Borelj.

Borelj je ukazao da je čak i pre rata u Ukrajini, koji vraća “živa sećanja” na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije 1990-ih i 2000-ih, konstatovano zabrinjavajuće vraćanje tenzija u regionu, posebno unutar BiH i izmedju Srbije i Kosova.

On je pozvao sve zemlje regiona da nastave blisku saradnju sa EU kako bi “Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”.

“Videli smo kako spoljno mešanje pokušava da destabilizuje naše susede i oslabi Evropsku uniju, posebno kroz ruske podmukle i dobro dokumentovane kampanje dezinformacija”, rekao je on.

Borelj je naveo da “brutalni napad” ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor.

“Izbor izmedju vladavine prava i vladavine oružja, izmedju poretka zasnovanog na pravilima i sveta gole agresije. Sa zemljama koje sam posetio smo ujedinjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko saradjujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”, naglasio je Borelj.

Ukazao je da su teškoće vezane za pandemiju kovida-19 širom Evrope iskorišćene ali da su te kampanje znatno porasle od početka rata u Ukrajini. Takodje su strahovi u Zapadnom Balkanu od porasta cena energenata i hrane kao posledica rata u Ukrajini vrlo snažni, s obzirom da su to zemlje mnogo siromašnije nego države članice EU i da je to bilo istaknuto tokom njegovih razgovora u regionu.

Borelj je rekao da su praktična pomoć regionu i jasan napredak ka EU integracijama ključni u održavanju regiona čvrsto na putu ka EU.

Rekao je da je ponovio vodjama Severne Makedonije i Albanije da su obe zemlje ispunile sve obaveze za početak pregovora o pristupanju sa EU.

U BiH politička situacija je postala vrlo zabrinjavajuća poslednjih meseci, napisao je Borelj. Ukazao je da se sastao sa trupama koje služe u Evropskoj vojnoj operaciji u zemlji, Eufor operaciji Altea. EU je u nastojanju da podvuče rešenost i posvećenost da zaštiti stabilnost BiH i šire nedavno odlučila da udvostruči broj EU snaga u zemlji.

“Mi smo zaista rešeni u odbrani naših vrednosti protiv spoljnih pretnji i održavanju stabilnosti u našem najbližem susedstvu”, napisao je Borelj.

Rekao je da je svim izabranim vodjama u BiH naglasio da EU želi da BiH napreduje ponovo na evropskom putu.

“Posebno sam ukazao da vlasti u Republici Srpskoj moraju da se vrate konstruktivnijem stavu da dozvole odgovarajuće odlučivanje u institucijama BiH”, rekao je Borelj.

Borelj je ukazao da su radili poslednjih devet meseci da olakšaju pregovore o sveobuhvatnom paketu ustavnih i izbornih reformi, da je ostvaren važan napredak i da je samo krajni deo bio potreban u vreme kada je on bio u BiH.

Visoki predstavnik EU je ukazao da u vremenima kada se Evropa suočava sa velikim izazovima za svoju bezbednost vodje BiH imaju posebnu odgovornost da zaštite jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.