Borelj: “Veoma nam je važno da se u BiH sačuva mir”

0
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da je za Evropsku uniju u ovom trenutku izuzetno važno da se u BiH sačuva mir.

“U ovom ključnom i izuzetno važnom trenutku, kada su u BiH stigle dodatne snage EUFOR-a, osnažili smo dodatno svoje prisustvo i ovim putem još jednom uveravam građane BiH na naše snažno opredeljenje na mir, stabilnost i bezbednost BiH”, rekao je Borelj u bazi EUFOR-a u Butmiru kod Sarajeva.

On je dodao da je dužnost EU da uraditi sve da bi se održao mir, prosperitet i stabilnost BiH.

“Da bi vizija budućnosti postala realnost, potrebno je zajedničko delovanje svih u BiH. Zato pozivam sve izabrane političke predstavnike i parlamentarce da zajednički radne na iznalaženju rešenja i zajedničko delovanje u okviru institucija”, rekao je Borelj na ceremoniji postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Borelj je u BiH stigao jutros, a prvo je posetio upravo bazu EUFOR-a u Butmiru.

Ceremoniji su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, američki ambasador u BIH Majk Marfi, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, ministar finansija Vjekoslav Bevanda i ministar odbrane BiH Sifet Podžić.