Borelj: “Putin će morati da bira između privrednog rasta i oružja, sankcije ga snažno pogađaju”

3
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj ocenio je da sankcije protiv Rusije “već snažno pogađaju Vladimira Putina i njegove saučesnike i njihovi efekti po rusku ekonomiju će se vremenom povećavati”.

“Hoće li ovi značajni i rastući uticaji navesti Vladimira Putina da modifikuje svoje strateške proračune? Verovatno ne u bliskoj budućnosti: njegovi postupci nisu vođeni prvenstveno ekonomskom logikom”, naveo je visoki predstavnik EU u autorskom tekstu za današnji list Politika.

“Međutim”, dodao je, “primoravajući da bira između privrednog rasta i oružja, sankcije ga stavljaju u stege koje se postepeno stežu”.

“Suprotno onome što smo prilično naivno mislili pre koju godinu, ekonomska međuzavisnost ne podrazumeva automatski pacifikciju međunarodnih odnosa. Zato je imperativ tranzicija na Evropu kao silu, na koju pozivan od početka svog mandata”, ukazao je on.

Kako je naveo, “suočeni sa invazijom na Ukrajinu počeli smo da prelazimo sa namere na akciju, pokazujući da, kada je siprovocirana, Evropa može da deluje”.

“Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu ovog odgovora. One već počinju da deluju i to će činiti još više u narednim mesecima”, istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

3 KOMENTARA

  1. Из рубрике “Жеље, честитке и поздрави” – за забавну радио емисију и исупњавање музичких жеља. Једини избор је избор између слободе и Америчког робља, као што је ЈевРопска Унија “изабрала” да буде роб Америци.

  2. Evropa ne smatra da je NATO ropstvo. Rusiju tako vidi! Štaviše, ceo slobodarski svet ima slično mišljenje o Rusiji, i to ne “od juče”, nego oduvek. Rusofili greše ako sumnjaju u iskrenost takvog mišljenja.

  3. Ako Putin bira izmedju privrednog rasta i oružja koje upotrebljava za odbranu ruskog naroda u Ukrajni , između čega bira EU – privrednog rasta i oružja koje se šalje protiv ruskog naroda u Ukrajni? Što niste ispunili Minske sporazume??? Onda bi svima privredni rast bio zagarantovan, samo bi NATO ostao beznačajan. Znači EU je izabrala NATO ropstvo!

Comments are closed.