Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj je reagujući na izjave Donalda Trampa, rekao da „NATO ne može biti ‘savez a la kart'“. Američki predsednik je prethodno rekao da, ako bude izabran, više neće braniti zemlje Alijanse, jer njihov finansijski doprinos nije dovoljan.

„Budimo ozbiljni. NATO ne može biti savez a la kart. U vremenu u kome živimo vojni savez ne može da funkcioniše na osnovu raspoloženja predsednika SAD. NATO ili postoji ili ne postoji“, rekao je Borel uoči ministarskog sastanka EU u Briselu.

Tramp je u subotu, tokom mitinga u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, rekao da „ukoliko bude ponovo izabran sa predsednika SAD, neće braniti NATO članice koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze, te da će čak podstaknuti Rusiju da ih napadne“.

Tramp često kritikuje članice NATO za „mizerno finansiranje Alijanse“.

Međutim, član pet povelje NATO, nalaže obavezu članicama da brane svaku naciju u bloku koja bude napadnuta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je juče na izjave koje „podrivaju bezbednost“ aludirajući na Trampove reči.

„Svaki nagoveštaj da saveznici neće braniti jedni druge podriva bezbednost svih nas, uključujući i SAD, i izlaže američke i evropske vojnike povećanom riziku“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da je NATO spreman i sposoban da brani sve saveznike i da je ubeđen da će „SAD ostati snažan i angažovan saveznik unutar Alijanse bez obzira ko bude pobednik na predsedničkim izborima“.

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden, kome će Tramp najverovanije biti rival na novembarskim predsedničkim izborima, takođe je žestoko reagovao na  Trampove izjave.

„Donald Tramp daje zeleno svetlo Putinu da nastavi brutalni napad na Ukrajinu i proširi agresiju na narode Poljske i baltičkih zemalja“, rekao je Bajden.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.