Borelj: “EU zabrinuta da će Rusija delovati u susedstvu i uplivati na Zapadni Balkan”

1
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Evropska unija je zabrinuta da se Rusija neće zaustaviti u intervenciji u Ukrajini i da će svojim uticajem početi da deluje u Moldovi i Gruziji, a takođe da će uplivati i na Zapadni Balkan, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, sažimajući ishod sastanka šefova diplomatija Unije.

“Mi moramo posvetiti veliku pažnju onome što se tamo događa i ja se spremam da posetim Moldovu, na isti način kako sam posetio Ukrajinu prvih dana ove godine”, saopštio je Borelj.

Visoki predstavnik EU je rekao da “mi moramo veoma paziti na upliv te(ukrajinske)krize na Zapadni Balkan i pratiti šta se događa, pomno gledati kakvi su stavovi, kako s našom spoljnom politikom usklađuju politiku zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji”.

Borel je opširno obrazložio dogovor ministara inostranih poslova EU o oštrim sankcijama Rusiji, koje su obuhvatile i zamrzavanje sredstava ruske centralne banke u Uniji, kao i rešenost da se Ukrajini isporuči borbeno naoružanje u vrednosti od 450 miliona evra.

1 KOMENTAR

  1. Sire propagandu u istom pravcu kao i uvek.Niko nikada nije rekao da se plasi da Ameri bombardovato Srbiju. Trebalo je malo vise od 20 godina da sve krene naopako.Lazar se mozda pobrinuo da vam Kosovo presedne.

Comments are closed.