Borelj: “EU je ujedinjena više nego ikad, a Rusija potpuno izolovana”

0
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – “Rusija mora odamh da prekine vojne operacije i bezuslovno se povuče sa cele teritorije Ukrajine, saopštio je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj posle vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova Unije u Briselu.

“Predsednik (Rusije Vladimir) Putin nameravao je da podeli Evropu, ali je postigao upravo suprotno, mi smo ujedinjeni i odlučni više nego ikad, i Rusija je potpuno izolovana”, rekao je Borelj.

Ministri su pozvali na uspostavljanje humanitarnog koridora u Ukrajini i ukazali na potrebu dalje podrške zemljama članicama EU koje se graniče sa Ukrajinom i primaju većinu ljudi koji beže od rata, navodi se u saopštenju Evropske spoljne službe (EEAS).

Ministri su se složili, kako se navodi, da smanje energetsku zavisnost EU od Rusije.

Što se tiče nedavno usvojenih restriktivnih mera prema Rusiji, sada je usmerenje na osiguranje njihove pune primene.

Imali su neformalni razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom koji se pridružio preko video veze i dao im pregled najnovjih dogadjaja u zemlji, i hitnih potreba Ukrajine i zločina koje su počinile ruske snage, dodaje se u saopštenju.

Sastanku u Briselu su prisustvovali i državni sekretar SAD Entoni Blinken, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras i ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli.