Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je smrt Džordža Flojda posledica zloupotrebe vlasti i da je blok od 27 zemalja članica „šokiran i zaprepašćen“ time.

Borel je rekao novinarima da su u EU svi šokirani i zaprepašćeni smrću Džodža Flojda kao i ljudi širom SAD.

On je naveo da policajci koji su zaduženi da sprovode red i zakon „ne smeju da koriste svoje kapacitete na način na koji su to uradili u tragičnoj smrti Džordža Flojda. Ovo je zloupotreba moći i to se mora osuditi“.

Visoki predstavnik EU je istakao da Evropljani „podržavaju pravo na mirni protest, ali i osuđuju nasilje i rasizam bilo koje vrste, i svakako pozivaju na smirivanje tenzija“.

Borel je rekao da EU veruje u sposobnost Amerikanaca da zajedno rade na „zdravom“ rešavanju tih važnih pitanja tokom ovih teških vremena.  

On je dodao da su „svi životi važni i da su crni životi takođe važni“.

Zvaničnik EU takođe je rekao da sva društva „moraju da budu oprezna i budna kada je reč o prekomernoj upotrebi sile“ i da obezbede i garantuju da će policajci svoj posao obavljati uz poštovanje vladavine zakona i ljudskih prava.

Flojd je umro prošle nedelje tokom hapšenja u Mineapolisu kada ga je policajac belac pritisnuo kolenom na vrat i držao ga prikovanog za zemlju dok nije prestao da diše i pomera se.

Njegova smrt izazvala je proteste u Mineapolisu koji su se proširili na čitavu Ameriku.Demonstranti širom sveta izrazili su solidarnost s Amerikancima demonstrirajući zbog Flojdovog ubistva.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-437-od-28-maja/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.