Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ministre spoljniih poslova Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija da preduzmu brze, konkretne korake da obezbede dodatne sisteme vazduhoplovne odbrane Ukrajini upozoravajući da bi dalje odlaganje moglo da pomeri rat u korist Moskve.

Borel je govorio na margini sastanka ministara spoljnih poslova G7 koji se sastaju u italijanskom letovalištu Kapriju, na kojem su među glavnim temama rat u Ukrajini i rastuće tenzije na Bliskom istoku zbog iranskog napada bez presedana na Izrael.

Bez dodatnih sistema za vazduhoplovnu odbranu Patriot da se čuvaju od ruskih napada, „električni sistem u Ukrajini će biti uništen i nijedna zemlja ne može da se bori a da nema struju u zemlji, u fabrikama i na liniji fronta“, upozorio je Borel.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je isto rekao i izrazio nadu da će novo američko finansiranje za Ukrajinu uskoro biti usvojeno posle blokade u Kongresu, ali da i drugi saveznici moraju da povećaju pomoć.

„U ovom trenutku hitno je da svi prijatelji i oni koji podržavaju Ukrajinu maksimizuju napore da obezbede Ukrajini ono što joj je potrebno da nastavi efektivno da se brani od ruske agresije“, rekao je Blinken posle sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani otvorio je prvu radnu sesiju sastanka G7 u Kapriju tražeći nove sankcije Iranu zbog njegovog napada na Izrael tokom vikenda i konkrentu pomoć za Ukrajinu da može da se brani od napada Moskve.

„Ako Ukrajina izgubi Putin nikad neće sesti za pregovarački sto“, upozorio je Tajani.

Ruski rat u Ukrajini i rat Izraela i Hamasa su u centru satanka u Kapriju koji okuplja ministre spoljnih poslova Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD, koji se podudara sa drugim diplomatskim naporima koji šalju iste poruke.

U sredu su vođe EU na sastanku u Briselu obećale da će proširiti sankcije Iranu da se usmere na iranske isporuke dronova i raketa grupama koje rade za njih u Gazi, Jemenu i Libanu.

Borel je rekao da će postojeći režim sankcija EU biti ojačan i proširen da se kazni Teheran i spreče budući napadi na Izrael. Istovremeno on je pozvao Izrael da pokaže uzdržanost.

„Ne želim da preuveličavam ali mi smo na ivici rata, regionalnog rata na Bliskom istoku čije posledice se šire na ostatak sveta i posebno na Evropu“, rekao je on i pozvao zemlje da prekinu sa tim.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da Iran mora biti izolovan zato što naravno tamo mora biti reakcija na taj incident bez presedana, ali da ne sme biti dodatnog zaoštravanja u regionu, prenela je nemačka novinska agencija dpa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.