Borel: “Jedino Evropljani mogu da stabilizuju Balkan, niko drugi to neće uraditi…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da ukoliko Evropska unija ne stabilizuje Balkan i ne reši pitanje Beograda i Prištine neće moći da se smatra geopolitičkom silom. 

Borel je rekao u intervjuu za Fajnenšel tajms od nedelje, u kome je govorio o spoljnoj politici Unije, da Balkan za Brisel takođe predstavlja razlog za zabrinutost.

“Ako mi ne stabilizujemo Balkan biće teško da se smatramo geopolitičkom silom”, rekao je Borel.

“Jer niko drugi neće to uraditi, samo Evropljani”, dodao je on.

Borel je rekao da se Brisel zalaže za postepnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropski blok ali da ima brojnih neslaganja između Beograda i Prištine, koje je proglasilo nezavisnost 2008, što Beograd ne priznaje.

EU je bila domaćin nove runde pregovora između Beograda i Prištine na visokom nivou prošle nedelje.

Govoreći šire o situaciji u svetu Borel je u intervjuu ukazao da je susdestvo EU “obuhvaćeno plamenom” i pozvao na “snažan i ujedinjen odgovor” zemalja članica.

“Poslednjih 10 meseci naše susedstvo zahvaćeno je plamenom, od Libije do Belorusije”, rekao je Borel za Fajnenšel tajms i dodao da je sve “postalo mnogo gore nego što se moglo očekivati”.

“Globalna situacija i rastuće tenzije sa kojima se suočavamo u susedstvu zahtevaju jak i ujedinjen odgovor od zemalja članica”, rekao je on.

Brisel je odbacio rezultate beloruskih predsedničkih izbora od 9. avgusta na kojima je prema zvaničnim rezultatima dugogodišnji predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio 80 odsto glasova. On je snažno osudio i nasilje prema mirnim protestima i upozorio da bi mogle da budu uvedene ciljane sankcije.

Borel je rekao da će ministri spoljnih poslova EU usvojiti restriktivne mere protiv zvaničnika uključenih u nameštanje izbora i u nasilje koje je usledilo 21. septembra. Rekao je da će se tada razmatrati i Turska.

“Tenzije u istočnom Sredozemlju između Grčke, Turske i Kipra rastu eksponencijalno i postoji jak rizik od konfrontacije koja ide dalje od reči”, upozorio je Borel.

Tenzije su počele da rastu ranije ove godine kada je Turska počela sa istraživanjem nalazišta nafte u spornim delovima istočnog Sredozemlja.

Borel je rekao da je cilj EU da “ponovo uspostavi normalne odnose sa Turskom” kao i stabilnost u regionu.