Borel i Blinken: “Evroatlantska budućnost Zapadnog Balkana ostaje cilj EU i SAD”

0
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Evropska unija i SAD su posvećene bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu, a obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta i pretvaranje njihove evropske i evroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje zajednički cilj, poručili su visoki predstavnik EU Žozep Borel i američki državni sekretar Entoni Blinken.

„U ovom kritičnom trenutku u evropskoj istoriji, obeleženom neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu, napredovanje Albanije i Severne Makedonije na putu ka EU ključno je za jačanje kohezije i otpornosti celog evropskog kontinenta“, navode dvojica diplomata u zajedničkom saopštenju, prenosi N1.

Vođene zajedničkim vrednostima i standardima i merilima EU, obe zemlje su spremne da naprave sledeći korak ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU i američkog državnog sekretara, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

„Pozdravljamo kompromisni predlog, koji uzima u obzir interese i brige i Severne Makedonije i Bugarske, na osnovu međusobnog poštovanja, poverenja i razumevanja“, dodaje se u izjavi.

Suverena odluka Sobranja Severne Makedonije biće važna za napredovanje. Ovaj duh konstruktivnog kompromisa, na kojem su izgrađene evropske integracije, treba da nastavi da inspiriše sve one koji su uključeni u ovaj istorijski proces, smatraju Borel i Blinken.