Borelj: “Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama”

1
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

(Beta) – Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je večeras u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Posle radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove, Borelj je rekao da Unija “razume teškoće” i da “mnogo ceni” glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera “očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom”.

“Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne”, kazao je Borelj.

Naveo je i da je “neutralnost u svetlu rata u Ukrajini lažan koncept”.

“Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće”, dodao je.

Borelj je rekao da EU pozdravlja “strateške i hrabre izbore” onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

“To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije”, naveo je Borelj.

1 KOMENTAR

  1. Врло вероватно да нису компатибилни са правилима која ви одређујете, али су врло “компатибилни” са оним како да се дође до (колико-толико приступачног) хлеба, и оног на хлебу. Ту “честитке и поздрави”, тапшање по рамену,… не могу много да помогну. И у крајњем, апсурда ли, али такву “компатибилност” би ви први требало да поздравите, јер ви сте у доминантној улози експлоататора на овим просторима. Онај ко склапа тај бесмислени аутомовилчић у Крагујевцу, онај ко вам мота јефтине каблове по Србији, прави јефтине ципеле, подне облоге,… ако се пробуди гладан, прво што ће да уради је да нађе да нешто поједе, па тек онда да крене да вам ствара профите и екстрапрофите. А ако тога нема, џаба вам “компатибилност”. Но, изгледа да вам искуства политике “сечења гране на којој седите” још увек нису дошла до мозга, али је то само питање времена када ћете сести на ону довољно високу. Зато народ осмисли ону; “ко је луд, не буди му друг”.

Comments are closed.