(Beta-AP) – Borbe između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljne su jutros uz međusobno optuživanje za pokretanje napada.

Jermenski vojni zvaničnici saopštili su da je granatiran Stepanakert, glavni grad Nagorno-Karabaha, koji pripada Azerbejdžanu, ali je pod nadzorom etničkih jermenskih snaga od 1994. godine.

„Borbena dejstva različitog intenziteta… nastavljaju da besne u zoni sukoba“, objavila je na Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je optužilo jermenske snage za granatiranje gradova Terter, Berde i Bejlekan. Gendže, drugi po veličini azerbejdžanski grad daleko van zone sukoba, takođe je „pod vatrom“, naveli su zvaničnici.

Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dve države.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana, koja je van kontrole Azerbejdžana, od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jake vojne snage duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha rekli su da je do sada skoro 200 vojnika na njihovoj strani poginulo u sukobima. Osamnaest civila je ubijeno, a više od 90 ranjeno. Azerbejdžanske vlasti nisu iznele detalje o svojim vojnim žrtvama, ali su navele da je ubijeno 24 civila, a 121 ranjeno.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev više puta je rekao da je povlačenje Jermenije iz Nagorno-Karabaha jedini uslov da se prekinu sukobi.

Jermenski zvaničnici tvrde da je Turska umešana u sukob i da u region šalje borce iz Sirije. Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je ranije ove nedelje da „prekid vatre može biti uspostavljen samo ako se Turska skloni sa Južnog Kavkaza“.

Ankara je demantovala da je slala oružje ili strane vojnike, dok je javno podržala Azerbejdžan u sukobu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.