Borba za kiseonik i potpuno zaključavanje u državi koja je prijavila više od 400.000 zaraženih u jednom danu: Indija obara negativne korona rekorde…

0
(Beta/AP Photo/Altaf Qadri, File)

(Beta-AP) – Indija je danas sa 414.188 novih slučajeva koronavirusa zabeležila novi crni rekord zbog čega se premijer Narendra Modi suočava sa sve većim pritiskom da nametne oštru blokadu širom zemlje.

Mnogi medicinski stručnjaci, opozicioni lideri i pojedine sudije Vrhovnog suda smatraju da je zaključavanje jedina opcija u borbi sa virusom jer su bolnice prisiljene da vraćaju teško obolele pacijente, dok njihovi rođaci pokušavaju da nabave kiseonik.

Teška situacija je i u krematorijumima i na grobljima zbog ogromnog velikog broja preminulih.

Ministarstvo zdravlja je prijavilo danas 3.915 smrtnih slučajeva, što je ukupno 234.083.

Stručnjaci veruju da je broj zaraženih i preminulih daleko veći od zvaničnih podataka.

Poslednjih desetak dana umire od korone i više od 3.000 ljudi u 24 sata. 

Prošlog meseca je desetak od 28 indijskih saveznih država uvelo strožije restrikcije koje su ipak blaže od nacionalnog zaključavanja koje je bilo na snazi u martu i aprilu prošle godine.

Premijer Modi, koji je juče imao konsultacije sa zvaničnicima najteže pogođenih država odgovornost za borbu protiv virusa prepustio je državama pojedinačno.

Vladin zdravstveni stručnjak, rekao je da je u Indiji, kao i prošle godine, potrebno potpuno zaključavanje, posebno u oblastima u kojima je više od 10 odsto testiranih obolelo od kovid-19.